Hoe ontstaat hyperpigmentatie, en wat kun je er aan doen?

Wat is hyperpigmentatie?

Het woord zelf verraad het al een beetje. Hyper is iets te veel. En pigment is de kleur van je huid. Dus iets te veel kleur in je huid.

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een ophoping van dit huidpigment. Hierdoor ontstaan plaatselijk donkere plekken in de huid.

Hyperpigmentatie is een veel voorkomende klacht en op oudere leeftijd een bijkomend gevolg van het verouderingsproces.

bbs riel hyperpigmentatie

Oorzaken hyperpigmentatie

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden. De meest voorkomende soorten zijn: ouderdomsvlekken, een zwangerschapsmasker(melasma) en post inflammatoire hyperpigmentatie, dat ontstaat na een beschadiging van de huid.

  • Blootstelling aan de zon is de nummer 1 oorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht  in de eerste plaats de aanmaak van melanine start. Melanine werkt als je huideigen zonbeschermer door je huid te beschermen tegen schadelijke UV straling, waarvan mensen bruin worden in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Wanneer pigmentvlekken zich ontwikkelen, kan blootstelling aan de zon de pigmentvlekken erger maken door deze sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire pigmentatie nog donkerder te maken.
  • Hormonale invloeden zijn de hoofdoorzaak van een specifieke vorm van hyperpigmentatie bekend als zwangerschapsmasker (melasma). Het komt met name vaak voor bij vrouwen, aangezien wordt aangenomen dat het opkomt wanneer het vrouwelijke hormoon oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon. Zwangerschapsmasker komt vaak op bij het gebruik van de pil. Daarnaast treft het zo vaak zwangere vrouwen dat het om die reden ook wel zwangerschapsmasker wordt genoemd.
  • Medicatie en cosmeticaproducten
  • Hyperpigmentatie als gevolg van ziekten, zoals auto-immuun en maag/darm ziektes, metabolische afwijking en vitamine afwijkingen. Hyperpigmentatie is ook een bijwerking van bepaalde hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica en andere medicijnen.

 

Hyperpigmentatie kan worden behandeld door middel van Spot Reducer ( bevriezing van pigment),  IPL of Laser. Bij Babor Beauty Spa Riel kunnen we u vakkundig en professioneel van u hyperpigmentatie afhelpen. U kunt vrijblijvend een gratis intake gesprek aanvragen, en dan zal uw schoonheidsspecialiste u alles vertellen en uitleggen hoe u van de hyperpigmentatie afkomt.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Plaats een reactie