Wat is acne?

Acne is een ontstekingsziekte van de huid en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen. De meeste tieners hebben er in meer of mindere mate last van, maar ook veel volwassenen. Vaak wordt acne gezien als iets dat er gewoon bij hoort en waar je wel weer overheen groeit. Voor velen is acne een groot probleem. Acne kan het zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Een goede behandeling is daarom belangrijk.

Acne, hoe ontstaat het?

Acne begint gewoonlijk rond de puberteit, wanneer bij zowel jongens als meisjes de hormoonspiegels gaan schommelen. Deze hormonen regelen de activiteit en grootte van de talgklieren (vetklieren) in de poriën van de haarzakjes in de huid. Een stijging van de hormoonspiegels zorgt dat de talgklieren groter worden waardoor er te veel talg of vet wordt aangemaakt. De talgklieren maken een vetachtige stof aan die ‘talg’ of ‘sebum’ wordt genoemd. Tijdens de natuurlijke cyclus van de huid verplaatst het sebum zich langs de haarzakjes naar het huidoppervlak. De binnenkant van de wand van het haarzakje stoot huidcellen af die samenklonteren met het talg. Wanneer tegelijkertijd sprake is van overproductie en afstoting van huidcellen, raakt het haarzakje verstopt waardoor de opening op het huidoppervlak afgesloten raakt. Wanneer de prop groot genoeg is om naar het huidoppervlak geperst te worden en zichtbaar wordt, is het officieel een open of gesloten comedo(mee-eter). Daarbij bevorderen het talg en de celdeeltjes samen de vermeerdering van bacteriën die in de poriën aanwezig zijn en veroorzaken zo infectie, pijn, roodheid en zwelling. Deze plekken kunnen pijnlijk zijn en littekens veroorzaken.

De levenscyclus van een puistje, van het ontstaan onder de huid totdat hij volledig is verdwenen, kan 8 tot 12 weken duren.

Behandeling acne

Veel mensen ervaren acne als zeer hinderlijk en cosmetisch storend in hun dagelijks leven. Acne kan bovendien blijvende littekens achterlaten. Een goede behandeling van acne kan de vorming van littekens voorkomen. Laat je acne tijdig behandelen. Bel gerust voor meer informatie of maak een afspraak met onze specialisten.

Acne, wat kunt u zelf doen?

Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comodonen). Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes. Daarom is het van groot belang om zelf de huid 2x daags te reinigen en te verzorgen. Daarnaast 2-3 per week een peeling gebruiken om de ophoping van dode huidcellen te voorkomen.

Wil je echt van je acne af??

Vraag daarom altijd informatie bij een huidspecialist, er zijn vele mogelijkheden om binnen 8 weken je huid met de juiste verzorging thuis en de juiste behandelingen in het instituut onder controle te krijgen.

Wij adviseren u graag welke nutricosmetics en huidverzorging bij u past, om de beste resultaten te behalen om van je huidprobleem af te komen.

Wilt u ook weten welke huid verbeterende behandelingen er zijn voor uw huid? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een intake gesprek en huidscan!

Babor Beauty Spa Riel, uw specialist in huidproblemen, huidverbetering en huidverjonging voor Riel, Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Breda, Waalwijk.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Plaats een reactie